Societat. Un documental radiografia el món gitano
Temes com el sexe, l'homosexualitat o la virginitat són gairebé tabús per al col·lectiu gitano, que generació rere generació reprodueix rols i comportaments semblants. Ara, però, un grup de joves de la Font de la Pólvora s'atreveix a afrontar tots aquests temes espinosos sense complexos, cosa que posa en relleu que algunes tradicions molt arrelades comencen a canviar amb les noves generacions.
El documental, de gairebé una hora, repassa les opinions de joves com la Fefa, la Tamara, la Jessi, en Lolo, en Bruno i la Milagros, en Rafael, en Serafín o la Trini. Deu capítols diferents serveixen per analitzar a fons tot el món de la sexualitat i les relacions afectives des de l'òptica dels joves i els seus familiars. Ja des del principi, els testimonis evidencien que la realitat sobre el sexe els joves gitanos la coneixen “a través de la tele o el que expliquen a les escoles, perquè a casa no se'n parla”.
Una de les tradicions més arrelades és la de conservar la virginitat fins al matrimoni. Els joves admeten que el tema de la virginitat provoca que moltes parelles de 15 o 16 anys acabin fugint lluny de la família i sovint acabin sent pares en plena joventut. No en va, una de les parelles del documental aconsella als altres joves que s'esperin a ser pares i “gaudeixin uns anys de la vida”.
El documental, que porta per títol De chavorrillos a romís i roms, que vol dir de joves a homes i dones en llenguatge caló, també repassa el rol dels homes en les famílies. No amaguen que les noies “primer han de cuidar els germans petits i després de l'home” i calquen els models vistos a casa. Tot i aquesta tradició, les noves generacions comencen a trencar amb aquesta manera de fer tan tòpica en aquesta ètnia i algunes de les noies del documental estan en contra d'acceptar aquests models masclistes per garantir més llibertat per a les noies. Els divorcis o les separacions no estan ben vistos, però alguns dels testimonis han trencat amb aquesta visió en defensa de la felicitat.
L'excel·lent treball d'aquest grup anomenat Joves.com també parla de l'homosexualitat, on es mostra una clara diferència de perspectiva entre les noves generacions i els familiars més grans. Els vents de canvi també arriben aquí, i els joves demostren més obertura de mires en aquest aspecte i la necessitat de respectar a cada individu la seva manera de ser.
Més coincidència hi ha en relació amb la necessitat que els joves no deixin els estudis a l'adolescència. El vídeo també recull l'opinió dels professionals que treballen al barri i que coincideixen en la visió que “els joves han de ser motor de canvi” en molts dels aspectes de les relacions humanes, sexuals i afectives. Aquest interessant documental es va presentar públicament ahir amb una projecció a l'auditori i palau de congressos de Girona a la qual van assistir la majoria de joves que han participat en l'elaboració d'aquest document que fotografia el món gitano i l'aire nou que comença a arrelar entre les noves generacions. Pels temes que tracta i com els tracta, el documental és un pas més cap a canvis socials que també han de servir per garantir més igualtat de les dones del col·lectiu.